Aircoservice

Airco

Waaruit bestaat een airco?

De belangrijkste componenten van een airco zijn de compressor, verdamper, condensor, ventilator en droger. Verder zijn er diverse leidingen, slangen, koppelingen en een expansieventiel. Voor de koelende werking wordt het systeem gevuld met een zogeheten koudemiddel, dat tevens een smerende werking heeft voor de compressor.

 

Airconditioning

Waarom moet een airco worden gecheckt?

Ondanks dat het een gesloten systeem betreft, lekt er tijdens het gebruik toch een minimale hoeveelheid koudemiddel weg. Bij een aircocontrole checkt de monteur of de minimale hoeveelheid koudemiddel nog aanwezig is en of er mogelijk sprake is van lekkage. Bij te weinig koudemiddel kan de (kostbare) compressor onherstelbaar beschadigd raken door een gebrek aan smering. Daarnaast checkt de monteur alle componenten op een goede conditie en werking. Zo nodig vervangt hij onderdelen en vult hij het systeem weer bij.

 

 

Aircoservice

Airco met een luchtje

Een ander onderdeel van de aircocontrole betreft het interieurfilter van het systeem en eventuele vervuiling van de verdamper. Door de warmtewisselaar in het systeem treedt er veel condens op, waardoor soms schimmelvorming kan ontstaan. Wanneer dit optreedt, neemt u dit in de auto waar als een muffe lucht, zodra u de airco inschakelt. De monteur neemt deze vervuiling weg met een speciaal reinigingsmiddel en plaatst een nieuw interieurfilter. Hierna is het weer heerlijk fris.

Wist u dat Bosch een speciaal interieurfilter heeft ontwikkeld voor mensen met hooikoorts?

TIP: vervang uw interieurfilter bij onderhoud of controle van de airco!

Wat kunt u zelf?

Onderhoud aan de airco is specialistisch werk dat u het best aan de monteur kunt overlaten. Wel kunt u de werking van de airco controleren tijdens het gebruik. Koelt het interieur niet snel genoeg af of blijft de temperatuur te hoog? Heeft u moeite met het ontwasemen van de ruiten? Dan wordt het tijd voor een bezoek aan ons. Als u te lang blijft doorrijden, kan een slecht werkende airco leiden tot een defect en dat kan flink in de papieren lopen.