Hybride auto's

mercedes hybrid

Soorten Hybride auto's

Full hybride

De full hybride rijdt op zowel de elektromotor als op de verbrandingsmotor. Je kan er afwisselend mee rijden en past zich aan de hoeveelheid kracht jij nodig hebt. Mercedes ML 450 Full Hybride en Mercedes B-Klasse E Cell met range extender zijn voorbeelden hiervan.

Mild hybride

Mild hybride auto’s kunnen niet alleen op elektriciteit rijden. De elektromotor is bedoeld om de verbrandingsmotor onderweg te helpen. Bij het optrekken vanuit stilstand, tijdens het schakelen of onderweg op de snelweg bijvoorbeeld. Dat scheelt in de uitstoot van schadelijke stoffen en natuurlijk ook in brandstof.

Plug-in hybride

Een hybride uitvoering waarvan de accu kan worden opgeladen zonder er mee te rijden. Gewoon de stekker in het stopcontact en het opladen begint. Dat kan thuis, in parkeergarages, op steeds meer openbare parkeerplaatsen en bij oplaadpalen die inmiddels ook overal in het land zijn geplaatst. Mercedes-Benz S 500 Plug-In Hybrid is een voorbeeld hiervan.

De voor- en nadelen van hybride

De voordelen

  • Lager verbruik. Door het gebruik te maken van hybride techniek, daalt het verbruik en dus ook de uitstoot van vervuilende stoffen aan de uitlaat. De verbruiksdaling begint vanaf 10% voor mild hybrides tot 50% voor gewone hybrides. Voor plug-in hybrides is zelfs 100% mogelijk, hetzij dan wel enkel op korte trajecten.
  • Betere prestaties. Hybrides hebben het voordeel dat ze meer vermogen leveren dan de versies met alleen maar een verbrandingsmotor. Ook de motorrespons is beter dankzij het koppel van de elektromotor, dat onmiddellijk beschikbaar is.
  • Beperkte onderhoudskosten: Naar schatting is het onderhoud van een hybride 20 tot 40 procent minder duur dan dat van een auto met enkel een verbrandingsmotor. 

 

De nadelen

  • Beperkt trekvermogen. De meeste hybride voertuigen mogen geen aanhangwagen trekken vanwege bepaalde beperkingen van hun elektromotor. 
  • Het ongemak van het laden. Met een plug-in hybride is het de bedoeling om de batterij weer op te laden alvorens opnieuw de weg op te gaan. Voor sommige gebruikers kan dat al snel een beperking worden.